ועדות הכנסת דנו בנושא הגיור וקראו לאלטרנטיבות לגיור הממסדי
08 יוני 2016 11:24 | יש עתיד

ביוזמתם של חברי הכנסת אלעזר שטרן ועליזה לביא עסקו ועדות הכנסת בנושא הגיור. במהלך הדיונים עלו הקשיים והחסמים עמם מתמודדים המתגיירים בתהליך מול מערך הגיור בהיבטים השונים.
ח"כ עליזה לביא: "מערך הגיור הממלכתי סובל ממשבר אמון עמוק מצד הציבור. הגיעה העת לבחון אלטרנטיבות שיתנו מענה ראוי התואם את ערכי היהדות ורוח השעה". ח"כ אלעזר שטרן: "ההתנהלות של מערך הגיור מביאה להתבוללות".
הועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ קארין אלהרר דנה בכשלים המתגלים העולם בוועדת החריגים לגיור, נושא שנידון בהרחבה בדו"ח מבקר המדינה. הוועדה לזכויות הילד דנה במדיניות גיור קטינים. בדיון הופיע גם הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת 'עתניאל' ומדייני בתי הדין העצמאיים, אשר קרא לרבנות הראשית לאמץ לחיקה את בתי הדין העצמאיים לגיור של רשת 'גיור כהלכה'.
בוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון קיימה ח"כ לביא דיון בהיבטים מגדריים של גיור. בדבריה ציינה כי אף שרוב המתגיירות הן נשים (בין 70%-80%), אין נשים בעמדות מפתח במערך הגיור, כך שאין לנשים אין קול בצמתי קבלת ההחלטות, אין נקודת מבט נשית, ואין למי לפנות. עוד עלה בדיון כי יש כיום רק 4 מקוואות בהן ניתן לבצע טבילת גיור, ב-3 מתוכם התשתית פגומה.
בסיום התכנסה שדולת עם, דת ומדינה בכנסת, בראשות חה"כ עליזה לביא ואלעזר שטרן (יש עתיד) קיימה דיון מיוחד שהוקדש לנושא הגיור, תחת הכותרת: "אחדות העם היהודי: אלטרנטיבות לגיור הממסדי", בה התארח גם יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי.
ח"כ אלעזר שטרן סיכם את הדיונים : "כל יום נולדים בישראל 13-14 תינוקות שאינם מוגדרים כיהודים. באופן מצטבר אנחנו מדברים על אלפים כל שנה שנולדים למשפחה שהאמא לא רשומה כיהודיה. זהו אתגר שאנחנו צריכים להתמודד איתו. ההתנהגות של מערך הגיור מביאה להתבוללות. מדובר באנשים שמשרתים איתנו ,לומדים איתנו בבית הספר, עובדים לצידנו במקומות העבודה. הילדים של כולנו מתחתנים איתם ואנחנו בשורה תחתונה מביאים התבוללות לתוך העם.מעולם לא ניסיתי להתערב בענייני הלכה ואני מסתמך על רבנים גדולים שנמצאים בדיונים. אנחנו מדברים על כאלו שרובם המוחלט אבא שלהם או סבא שלהם יהודי. אם אתה מדבר על עולם ההלכה אז יש לנו על מי להסתמך בגבולות האורתודוקסיה".
ח"כ עליזה לביא הוסיפה: "הדיונים מעלים שוב את מסכת הייסורים שעוברים אנשים שהיהדות בנפשם ומבקשים להיות חלק מהעם היהודי. שנים על גבי שנים אנו שומעים את אותן עדויות של אנשים שהיהדות בנפשם, ופונים ברצון טוב בתום לב למערך הגיור, ממתינים חודשים ולעיתים שנים, ונתקלים בחומות של בירוקרטיה ובאטימות ממסדית. שמענו היום כיצד ועדת החריגים מתנהלת בחוסר שקיפות, ללא פרוטוקולים וללא זכות ערעור, והתוצאה היא חוסר אונים ותסכול רב. מן העדויות עולה כי אין מנוס מלשנות את הרכב הוועדה וכן להחיל עליה שקיפות מלאה."