”הטפסים הרשמיים של המדינה צריכים להכיר במציאות: בישראל יש סוגים שונים של משפחות”
23 נובמבר 2020 11:54 | יש עתיד
מטרת הצעת החוק "התאמת טפסים ממשלתיים (פרטי הורים) התש"ף - 2020" היא לעגן במסגרת חוקית את הגיוון הקיים בסוגי התאים המשפחתיים במדינת ישראל, באופן שיהלום את זכותו של כל אדם לכבוד ולשוויון. ההצעה אומרת כי "בכל טופס הניתן על ידי גוף ציבורי או על ידי גוף פרטי המציע שירות לציבור לא תהיה התייחסות למין של ההורה, אלא אך ורק להיותו הורה. החלפת השימוש בכינויים "אב" ו"אם" (על הטיותיהן השונות) בכינויים נירטאליים מסוג "הורה 1", ו"הורה 2", תאפשר להפסיק את ההדרה של משפחות יחידניות ומשפחות חד מיניות מהשיח הציבורי, החברתי והחינוכי. בכוחו של שינוי זה להפסיק את הפגיעה בהורים ובילדים שעומדים כיום נבוכים אל מול תיבות הסימון בטפסים שאינם מתאימים למבנה המשפחתי שלהם, ולקדם את הציבור הישראלי אל עבר שוויון חברתי".
מגיש ההצעה, ח"כ להב הרצנו אמר לבעד! לקראת הגשת ההצעה: "אני לא מבקש כאן לברוא מציאות ולא מבקש זכויות שאין לנו. אני רוצה בסך הכל, שנכיר במציאות שכבר קיימת, שיש בישראל כל מיני סוגים של משפחות - ולא רק של אבא ואמא. בתוך המציאות הזו, צריך לוודא שלא מתעלמים מילדי המשפחות האלה כשהם נרשמים לבית הספר, לקייטנה, פותחים חשבון בבנק, משלמים מיסים או בכל אירוע אחר. אנחנו ב-2020, הגיע הזמן להפסיק לטמון את הראש בחול ולהבין שהמשפחות האלה כבר כאן".
d
מאיר אליאל רבינוביץ' (44), תושב תל אביב נשוי לדורון והורה לבן ובת, מספר על מקרה שמסמל את האבסורד: "לפני כחודשיים ניגשתי למשרד הפנים על מנת להוציא דרכונים לקראת נסיעה משפחתית לחו"ל, בטפסים שניתנו לי נאלצתי למחוק את שם האם, ולכתוב באותו מקום את שמו של בן זוגי. האירוניה היא שבתעודת הזהות הישראלית שלנו כתובים שני הילדים, וגם בן זוגי משום שאנחנו נשואים. לצערי במרבית המקומות אנחנו עדיין נתקלים בטפסים ש"מזכירים" לנו שוב ושוב כי המדינה לא מתייחסת אלינו כאל שווים. אנחנו פשוט לא קיימים. שינוי סעיף ההורה המגדרי, לכינוי ניטראלי שלא משוייך למגדר, הוא שינוי קטן אך גדול באופן בו מדינה יכולה להתייחס לאזרחיה באופן שווה ולא מפלה. הלוואי ונגיע ליום שבו נצליח להעביר את החוק הזה. ההתנגדות לו לא רק מיושנת, היא פשוט לא צודקת ומפלה".
על פי הערכות חיות בישראל כ-170 אלף משפחות חד הוריות (הורה יחידני, משני המגדרים, רובן הגדול נשים יחידניות) וכ-20 אלף משפחות חד מיניות מכל הסוגים - זוגות גברים, זוגות נשים וכו', מספר הנמצא בזינוק בשנים האחרונות.